Patent

Patent, yeni, sanayiye uygulanabilir ve tekniğin bilinen durumunu aşan buluşlara verilen ve buluşu belirli bir süre koruyan bir belge türüdür. Bir buluşun patent ile koruna bilmesi için aşağıdaki kriterleri karşılıyor olması gerekir:

Yeni olması: başvuru yapmadan önce herhangi bir yerde yayınlanmamış ya da 3. şahıslarla

paylaşılmamış olması,

Sanayiye uygulanabilir olması: seri üretime uygun olması,

Tekniğin bilinen durumunu aşmış olması: o buluşla ilgili teknik bilgi havuzunda yer alan bilgilerden farklı olması hatta o bilgileri aşması.

Türkiye’de bir buluş öncelikle patentlenebilir bir konu (keşifler, bilimsel teoriler, matematik metodları, oyunlar, usul, ticari planlar, edebiyat ve sanat eserleri, bilgisayar yazılımları, teknik yönü bulunmayan yöntemler, kamu düzenine ve ahlaka aykırı buluşlar, bitki hayvan türleri ve yetiştirme yöntemleri hariç) ile ilgili olması şartıyla; Patentlenebilirlik kriterlerine uygun yani YENİ; BULUŞ AŞAMASINA SAHİP ve SANAYİYE UYGULANABİLİR olması koşuluyla patent ile 20 yıl boyunca korunabilir.

Faydalı Model ise patent korumasına göre daha kısa süreli ve daha çok, küçük ve orta ölçekli sanayinin tercih ettiği bir koruma şeklidir. Buluşun yeni ve sanayiye uygulanabilir olması ancak BULUŞ AŞAMASINA SAHİP OLAMAMASI durumunda tercih edilen bir koruma sistemidir. Faydalı Model Belgesine konu olabilmesi için, buluşun bir “yöntem” veya bir karışım ile ilgili olmaması gereklidir.

Türkiye’de yapılan bir Patent/Faydalı Model başvurusu, o buluşu sadece Türkiye sınırları içinde korumaya yöneliktir. Buluşun yurt dışında da korunabilmesi için ilgili ülkelerde de ayrıca Patent/Faydalı Model başvurusu yapmak gerekir.

Yurtdışında Patent İşlemleri

Yurt dışında ekonomik ve hızlı koruma almayı sağlamak amacıyla oluşturulmuş başvuru sistemleriyle ilgili bilgiyi aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz.

Ulusal Patent BaşvurusuAvrupa Patenti -EPCUluslararası Patent -PCTOAPI Patenti
Bir ülkeye ilk kez yapılan ve sadece o ülkede istenen korumaya ilişkin başvurudur. Sadece tercih edilen ülke sınırlarında koruma sağlar.
Avrupa Patenti Sözleşmesi Patent İşbirliği Sözleşmesi gibi tek başvuru ile sisteme dahil tüm ülkelerde (38 ülke + 3 ek ülke) aynı anda patent korumasını başlatmaktadır. Ancak PCT sisteminden farklı olarak Avrupa Patent Başvuru sonunda bir Avrupa patenti elde edilebilmektedir. Avrupa Patenti kararı alındıktan sonra da istenilen ülkelerin diline çeviri yapılarak ülkesel koruma temin edilmektedir.Tek başvuru ile sisteme dahil 143 (25 Mayıs 2011 itibariyle) ülkede aynı anda korumanın başlatılmasına imkan veren PCT sisteminde, ilk başvurudan (rüçhan varsa rüçhanın dayandığı başvurudan) itibaren 30. ayın sonuna kadar koruma – başka bir işlem yapılması gerekmeden – devam eder.Tek bir başvuru ile burkina Faso, Benin, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo, Fildişi Sahili, Kamerun, Gabon, Gine, Ekvatoral Gine, Gine Bisau, Mali, Moritanya, Nijer, Senegal, Çad, Togo ülkelerinde koruma sağlar.

Patentlerle ile ilgili hizmetlerimiz

  • Yurt içi ve Yurt Dışı Patent işlemleriyle ilgili Genel Bilgi
    • Tekniğin bilinen durumu konusunda araştırma
    • Tarifname yazımı ve başvuru dosyasının hazırlanması
    • Rapor veya itiraza karşı görüş hazırlama
    • Faydalı Model Başvuru dosyasının hazırlanması